Exposició sobre els tresors bibliogràfics de la Universitat de Barcelona
La biblioteca patrimonial de la Universitat de Barcelona (CRAI Biblioteca de Reserva) ofereix l'exposició Els plaers de mirar: tresors del fons bibliogràfic de la Universitat de Barcelona, que es pot visitar gratuïtament al Museu d'Història de Catalunya del 16 de novembre d'enguany fins al 25 de febrer de 2018. L'exposició mostra, amb criteri didàctic, el procés d'elaboració, les característiques formals, la conservació i la restauració dels llibres antics, tant manuscrits com impresos, a partir d'alguns dels exemplars més destacats del fons de la Universitat i de suport audiovisual, i fa una presentació de la biblioteca.
És l'ocasió per poder veure de prop una quarantena de fràgils còdexs, incunables i impresos antics conservats en condicions especials, que majoritàriament provenen de les biblioteques conventuals de Barcelona, suprimides arran de la revolució liberal del segle XIX, a les quals havien anat a parar multitud de petites col·leccions privades. No se'n fa una presentació cronològica, sinó en diversos àmbits temàtics, en els quals la medicina, la ciència i la tècnica tenen una presència notable. Aquests àmbits són: el cel i la terra, el poder de la paraula, el progrés i la tècnica, el relat de la memòria, espiritualitat i pensament, llei i ordre i mons llunyans.
A banda de tresors del patrimoni català com l'emblemàtic manuscrit de Poblet del Llibre dels fets de Jaume I, l'incunable de Rosenbach del Llibre dels àngels d'Eiximenis o algun manuscrit lul·lià, l'exposició presenta edicions, sovint il·lustrades, d'obres de medicina, botànica, astronomia o geografia impreses en diversos llocs d'Europa i en diverses llengües. S'hi poden veure també dues miscel·lànies científiques en català, una de medieval (imatge, de l'obra Flors del Tresor de beutat inclosa en aquesta miscel·lània concebuda per a l'educació dels fills i filles d'una casa noble no identificada) i una altra d'època moderna.
Més enllà dels llibres, l'exposició mostra, amb ben triat i eficient suport audiovisual, com s'escrivia i elaborava el llibre antic, manuscrit i imprès, com es relligava i com es restaura i conserva.
Aquesta exposició s'origina en la publicació del llibre Tresors de la Universitat de Barcelona: fons bibliogràfic del CRAI Biblioteca de Reserva (2016), que presenta en forma de catàleg il·lustrat una selecció de les peces més notables de l'esmentada biblioteca. L'elaboració d'aquest catàleg va comptar amb la participació d'alguns membres de l'equip de SCIÈNCIA.CAT (presentació de la traducció catalana de 1499 d'un cèlebre manual de divulgació mèdica).