The Medieval and Early Modern Hospital: A Physical and Symbolic Space

Image
The Medieval and Early Modern Hospital: A Physical and Symbolic Space

Acaba d’aparèixer publicat en la col·lecció IRCVM-Medieval Cultures, de l’editorial Viella, el volum The Medieval and Early Modern Hospital: A Physical and Symbolic Space, editat per Antoni Conejo da Pena i Pol Bridgewater Mateu. El llibre és producte de la col·laboració d’una vintena d’autors i autores de diverses nacionalitats, units per l’interès per la història dels hospitals i en concret per una cita anual: el col·loqui els Abrils de l’Hospital. Fa més de 10 anys que l’IRCVM, al qual pertanyem alguns membres de Sciència.cat, començà aquesta singladura amb l’acollida de la Universitat de Barcelona. D’aleshores ençà, no han cessat aquestes trobades científiques, que s’han anat descentralitzant i han passat per diverses ciutats catalanes, però també per Gandia (al País Valencià), Càller (Sardenya) i, en la propera edició, Lisboa.

Aquest volum explora la dimensió física dels hospitals com a edificis tangibles i vehicles simbòlics, i n'examina l'impacte en els paisatges urbans i rurals. Serveix com a testimoni de la vitalitat actual dels estudis hospitalaris a la península Ibèrica i, en particular, als països que antigament van formar part de la Corona d'Aragó. Les contribucions de diverses regions, com ara el nord i el centre d'Itàlia i el món musulmà ibèric, enriqueixen el discurs i mostren connexions acadèmiques col·laboratives.

El llibre es divideix en quatre apartats: una introducció a alguns temes clau de la història dels hospitals; un apartat sobre el patrimoni hospitalari i els paisatges urbans; un altre que explora la relació entre els hospitals i el seu entorn; i una secció final sobre medicina i epidèmies. Engloba el treball d'estudiosos consolidats i també el de més novells, amb tesis recentment defensades, alhora que representa els vincles professionals i personals que s'estableixen entre investigadors de diferents universitats i centres.

En el volum, hi han participat diversos membres de Sciència.cat. Així, Fernando Serrano Larráyoz ha publicat, en col·laboració amb Antonio González Bueno, un estudi titulat The Tradition of the Worship and Iconography of Saints Cosmas and Damian in Hispanic Territory. Es tracta d’un extens i bell estudi sobre l’entrada i la difusió del culte als sants Cosme i Damià en l’àmbit hispànic. Els Sants Metges es convertiren en els patrons de nombroses corporacions religioses i professionals que, en particular, aglutinaven els barbers i els cirurgians de ciutats de tots els regnes hispànics. L’article, documentadíssim, utilitza una àmplia bibliografia i també fonts iconogràfiques i va acompanyat d’una col·lecció d’imatges magnífica.

També Carmel Ferragud i Marialuz López Terrada hi han col·laborat amb el capítol The Hospitals of the City of Valencia during the Middle Ages and the Renaissance: Academic Knowledge and Ideological Instrumentalisation. El treball pretén ser una aproximació a l’ús interessat que s’ha fet per una determinada historiografia dels hospitals de la ciutat de València, en particular el dels Innocents i el General. Però també aquella instrumentalització que se n’ha fet des de la política local, amb la creació d’uns estereotips historiogràfics que s’han anat repetint fins a l’actualitat i que han tergiversat la realitat històrica.

El volum sencer és d'accés lliure a la pàgina web de l'editorial.