Nova publicació de membres de Sciència.cat sobre la falconeria a la Corona d'Aragó

Image
jaume falcons

En el número d'aquest any, la revista digital Scripta, de la Universitat de València, s'ha publicat un dossier monogràfic que porta per títol “La falconeria a la Corona d’Aragó durant la baixa edat mitjana: estudi i edició crítica de textos”. Es tracta dels resultats de la recerca que durant els anys 2020-2021 ha dut a terme un equip interdisciplinari d'historiadors de la ciència i de filòlegs en el marc d’un projecte AICO per a grups de recerca consolidables, finançat per la Generalitat Valenciana, liderat pel professor de la Universitat d’Alacant Antoni Mas i Miralles. Carmel Ferragud i Ricardo Olmos, investigadors de SCIÈNCIA.CAT, han estat membres d'aquest projecte juntament amb Marinela Garcia Sempere, Roser Melchor Fenollosa i Vicent Bataller Grau. Aquesta publicació se suma a altres productes que també són resultat de l’esmentat projecte, com ara el web FalconAr, presentat durant aquest any 2021, una altra mostra de la col·laboració amb SCiÈNCIA.CAT.

El dossier monogràfic conté cinc treballs. La major part d'aquests treballs estudien i editen diverses obres en català i napolità, fonamentals per a la comprensió de la pràctica de la falconeria en terres ibèriques i itàliques de la Corona d'Aragó durant l’Edat Mitjana i el Renaixement: el Libre de cetreria del vescomte de Rocabertí, el Llibre dels ocells de caça o Flors de les receptes medicinals per a ocells de caça, el Tractat de medicina per tots els ocells de caça i l'Hopera de citraria de falcone pellegrine et gentile d’Alfonso Caracciolo. Aquest corpus se suma a un grup de tractats en llengua catalana i napolitana o italiana ‒una part de les obres es va produir en l’entorn de la cort d’Alfons el Magnànim a Nàpols‒ que fins ara havien estat editats, i posa de manifest la rellevància d’aquests estudis per a la comprensió i la posada en valor d’una activitat que ha estat considerada Patrimoni Immaterial de la Humanitat. En una clara vocació d’interdisciplinarietat, s’ha treballat per fer edicions rigoroses des d’un punt de vista filològic, però també per aportar llum sobre aspectes de la caça amb ocells que fins ara havien estat poc explorats.

A banda del corpus textual, el dossier presenta un extraordinari procés judicial extret de l’Arxiu del Regne de Mallorca. Aquest text ha estat estudiat amb gran minuciositat per tal d’explicar nombrosos detalls relacionats amb la història social de la falconeria: els seus practicants, les relacions entre caçadors i falconers, i entre els ensinistradors d’ocells i els propietaris, els conflictes pels ocells desapareguts o furtats, la gestió dels espais de cria de les aus de presa, etc. L'excepcionalitat del text, difícilment comparable a d'altres de localitzats als arxius històrics, ha conduït a oferir-ne també l'edició completa.

FalconAr té continuïtat dins les línies de recerca de SCIÈNCIA.CAT, i formarà part dels pròxims projectes finançats del grup. Amb les eines de les Humanitats Digitals, els investigadors de FalconAr donaran a conèixer aquests materials i la seva recerca, amb una vocació de divulgació i d'accés obert a tots els interessats.

► Imatge: Entrevista d'Alcanyís, en la qual els templers i els nobles aragonesos plantegen a Jaume I la conquesta del regne musulmà de València, al Llibre dels fets de Jaume I (BRUB, ms. 69, f. 62r, s. XVII, codex descriptus del ms. 1, copiat a Poblet el 1343, on manca aquesta miniatura).