L'Hospital General de València al segle XVI

Image
El hospital general de Valencia en el siglo XVI (1512-1600)

Recentment, ha estat digitalitzada i posada en obert, al repositori RODERIC de la Universitat de València, la tesi doctoral de María Luz López Terrada, científica titular del CSIC, i des de fa pocs mesos membre de Sciència.cat. La tesi, dirigida per la doctora Emilia Salvador Esteban, va ser defensada l’any 1986, i porta per títol: El Hospital General de Valencia en el siglo XVI (1512-1600).

Tot i el temps transcorregut des de la defensa de la tesi, el gran i valuós esforç realitzat en el buidatge i l'anàlisi sistemàtica de la massa documental emesa per aquesta institució és encara una aportació de primer ordre, i només n'ha estat publicada una part. La posterior orientació professional de l'autora vers la història de la medicina i la ciència va deixar al marge de la seua recerca la història econòmica i política, entre altres molts temes, en els quals se centra la tesi. D'altra banda, els qui volien consultar la tesi s’havien de traslladar a la Biblioteca de la Universitat de València, i es feia molt difícil accedir-hi amb temps i comoditat. Ara tenim la sort de poder comptar amb la versió digital completa de la tesi, incloent-hi els voluminosos annexos.

Malgrat el temps transcorregut, la tesi de López Terrada, citada a bastament, ha estat i continua essent una obra de consulta inexcusable per a aquells que es dediquen a la història dels hospitals medievals i moderns. Certament, la historiografia sobre els nosocomis medievals i moderns ha crescut extraordinàriament. Les línies de treball i les aproximacions al fet hospitalari s'han multiplicat, així com els significats i el valor social, polític, econòmic, artístic i cultural que aquestes institucions tingueren dins les ciutats que els fundaren o els acolliren. Avui, la lectura d'aquesta tesi no es pot fer sinó atenent a aquestes transformacions historiogràfiques, però hi aporta una allau de dades d'una gran riquesa.

Des de Sciència.cat ens felicitem per la possibilitat de tenir a l'abast i en accés lliure un material de gran valor i interès per a la recerca.