Carmel Ferragud guanya el "I Premio Amigos de la Historia Veterinaria"

Image
menescal

El proppassat 15 de desembre es van fer públics els guanyadors dels premis que atorga la Real Academia de Ciencias Veterinarias de España (RACVE). Entre les vuit modalitats que configuren aquests guardons, aquest any ha estat convocat per primera vegada un premi destinat a l'estudi històric de la veterinària. Els promotors i benefactors del premi són els professors de la Universidad de Extremadura, actualment jubilats, María Cinta Mañé Seró i Miguel Ángel Vives Vallés, grans entusiastes de la història de la disciplina i promotors i fundadors del web Amigos de la Historia Veterinaria. Aquest web està destinat a recollir notícies d'interès i difondre una disciplina poc coneguda, però que compta amb forta predicació entre els propis membres de la professió veterinària. La secció cinquena de la RACVE està precisament composada per acadèmics interessats en aquests estudis.

Carmel Ferragud, membre de Sciència.cat, ha guanyat ex aequo el I Premio Amigos de la Historia Veterinaria amb el treball Los albéitares de Barcelona durante el siglo XIV: aprendizaje del oficio y relaciones sociales en el obrador de Jaume de Montserrat (fl. 1370 – 1386). Es tracta d'un estudi sobre la pràctica de la menescalia a la Barcelona medieval a través de l'observatori que proporciona l'obrador d'un dels més conspicus personatges locals dedicats a aquesta labor, el menescal Jaume de Montserrat. El guardó serà lliurat el dia 18 de gener, format no presencial, i el treball serà publicat pròximament en les publicacions de la mateixa societat científica.

Podem avançar que en el treball trobareu molts temes relacionats amb la sociabilitat dels artesans medievals, però també, més enllà de la cura dels equins en els carrers barcelonins, hi ha un embolic de faldilles, un crim per enverinament, un greu problema de salut pública, la participació dels menescals en algunes guerres al servei de la monarquia catalanoaragonesa i les seues peripècies vitals com a migrants en busca de les millors oportunitats laborals. D'altra banda, és un bon exemple de les possibilitats que oferirà MedCat.

Aquest treball se suma als diversos que Ferragud ja ha dedicat al tema de la menescalia, molt particularment la seua monografia La cura dels animals: menescals i menescalia a la València medieval (Catarroja, Afers, 2009).