Dossier monogràfic 'Ciència i medicina a la València foral'

Image
ferragud_afers

La revista Afers publica, al seu número 82 (2015), un dossier monogràfic sobre Ciència i medicina a la València foral, coordinat per Carmel Ferragud i Marialuz López Terrada. El monogràfic pretén ser un mostrari de les diverses línies de recerca que estan duent-se a terme en els camps de la història de la ciència i de la medicina en el marc de l'antic regne de València, entre la seua fundació, arran de la conquista de Jaume I, i el final de l'època foral, amb els decrets de Nova Planta.

Diversos punts mereixen destacar-se d'aquest dossier. En primer lloc, s'ha reunit investigadors de prestigi internacional ja consagrats (McVaugh, Slater, López Terrada, Lanuza, Sallent, Bertomeu i Ferragud) amb joves que en aquests moments preparen les seues tesis doctorals (Schmitz i Guinot) i que, per tant, s'inicien en la recerca. En segon lloc, cal destacar la diversitat de temàtiques, més enllà de les que havien estat habituals en el cas valencià. Aixi, a les biografies d'un metge reconegut dels inicis del segle XIV o la d'un herbolari del XVI s'adjunten estudis sobre l'alquímia a la ciutat de València en el segle XV o els usos de l'astrologia, de la història natural i de les matemàtiques en època moderna. Són treballs que presenten una panoràmica renovada i que es vinculen a les línies que en l'àmbit europeu s'estan desenvolupant. Val a dir, finalment, que les fonts utilitzades en aquests treballs han estat ben diverses, des de la literatura (hagiografies, sermons) als documents d'arxius valencians (Arxiu del Regne de València, Arxiu del Reial Col·legi del Corpus Christi, Arxiu Diocesà, Arxiu Municipal, Arxiu de la Catedral, Arxiu de la Diputació) però també d'altres indrets que contenen informació adient. Tot plegat posa de manifest les enormes possibilitats d'unes fonts que encara sol·liciten moltes mans que hi treballen per avançar en el coneixement històric.

Contingut:

  • Carmel Ferragud - Marialuz López Terrada / La història de la ciència i de la medicina valencianes
  • Michael R. McVaugh / Sobre la vida d’un metge valencià: Martí de la Calçaroja
  • Carmel Ferragud - José Ramón Bertomeu Sánchez / Mirades sobre l’alquímia a la València baixmedieval: un procés judicial sobre la producció de l’or potable (1440-1445)
  • Emma Sallent del Colombo / Connexions naturalístiques entre València i Bolonya: el cas de Francesc Saragossa (1568-1659)
  • Tayra M. C. Lanuza Navarro / L’astrologia en la vida quotidiana en una ciutat de l’edat moderna: entre la Universitat i les creences populars
  • John Slater / Les cultures matemàtiques i religioses de la primeria de la València de l’edat moderna
  • Carolin Schmitz - Marialuz López Terrada / Josep Rodríguez, herbolari valencià, i els seus pacients de la ribera del Tajo: les cultures mèdiques en el món rural barroc
  • Laura Guinot Ferri / Curació miraculosa a la València moderna: el cas de la beata Agnès de Benigànim

► Altres publicacions de l'equip