Anònim. Recepta per fer piment (ACA Ripoll 79)
| Publicació de la fitxa: 2012-03-20 Darrera modificació: 2012-07-14 |
| Bases de dades: | Sciència.cat |
| Descripció |
| Autor: | Lluis Cifuentes |
| Estat: | completa |
| Identificació |
| Autor: | Anònim |
| Títol regularitzat: | Recepta per fer piment (ACA Ripoll 79) |
| Llengua: | Català |
| Data: | estimada - s. XV-2 |
| Lloc: | Monestir de Santa Maria de Ripoll |
| Notes sobre la datació: | Datació i localització del ms. |
| Estat de l'obra: | conservada |
| Forma: | prosa |
| Matèries: | Medicina - Dietètica i higiene Medicina - Farmacologia |
| Contingut |
| Consistència: | completa |
| Íncipit |
| Íncipit text: | «Primo, .Iª. liura de guiyebre...» |
| Èxplicit |
| Èxplicit del text: | «... piper blanc, .IIII. E» |
| Continguts |
| Text complet (receptes o fragments): | «Primo, .Iª. liura de guiyebre blanch; ítem, clavels; ítem, cubebas; ítem, nous d'Exarch; ítem, nous noscades [sic]; ítem, galanya: ítem, pebre lonch; ítem, pebre negra; ítem, flor de maci; ítem, liyàloe; ítem, canela; ítem, diagratén; ana uncias .Iª. Ítem, rasuram de vori, .IIII. E; ítem, os de corn de servo, .IIII. E; ítem, coral vermel e blanch, .XII. E; ítem, cumí [...]baeram, .Iª. liura; ítem, alfàvag, la sament, .III. E; ítem, matafalua, .IIII. E; ítem, romer, .IIII. E; ítem, ralla[...]jan[...], .IIII. E; ítem, ciperi, .III. E; ítem, cardemoni, .IIII. E pi; ítem, gabanum, .III. E b; ítem, cinamoni, .III. E a; ítem, ragalícia, .I. E q; ítem, unus quiamini, .IIII. E 7; ítem, .Iª. liura de pinyons, gra; ítem, croci; ítem, cinamoni; ítem, .I. flor de flor[...]; ítem, perles tre[n]cades; ítem, .IIII. liures de mel qui sia bulida a .Iª. ole nove e scumada, e tot assò picat sia mes dins. Ítem, pilobalsamum, .IIII. E; ítem, levístich, .IIII. E; ítem, piper blanc, .IIII. E» |
| Transmissió |
| Manuscrits: | Completa - Barcelona - ACA - Col·leccions, Còdexs: Ripoll - 79 - f. 184v |
| Observacions |
| Tot i que no se n'especifica la indicació, es tracta, molt probablement, d'una recepta per fer piment (també anomenat clarea o hipocràs), una beguda cordial feta a base de vi especiat, recomanada per a preservar-se de diverses malalties, com ara la pesta, per a la convalescència dels ferits, per a confortar l'estómac, etc. Vegeu Arnau de Vilanova, Recepta de piment per a l'estómac |
|