| Publicació de la fitxa: 2023-05-10 Darrera modificació: 2024-03-25 |
| Bases de dades: | Sciència.cat |
| Descripció |
| Autor: | Lluís Cifuentes |
| Estat: | parcial |
| Identificació |
| Autor: | Anònim |
| Títol regularitzat: | Llibre d'aparellar de menjar |
| Altres títols: | D'aparellar de menjar |
| Llengua: | Català |
| Data: | estimada - s. XIV m. |
| Lloc: | Barcelona? |
| Notes sobre la datació: | La còpia conservada data de vers 1360-1380. |
| Estat de l'obra: | conservada |
| Forma: | prosa vers |
| Gènere: | Llibre de cuina |
| Matèries: | Cuina, confiteria i alimentació |
| Contingut |
| Consistència: | fragmentària |
| Especificacions: | La còpia conservada és àpoda. |
| Íncipit |
| Íncipit del pròleg: | «[S]i vols apareylar bé de menyar, | aysí ho poràs ben trovar, | que ya no y poràs errar...» |
| Íncipit text: | «Si vols fer de bon morterol. — Primerament, prin de bona carn de moltó e carnselade cuyta, e capolats-ho bé...» |
| Èxplicit |
| Èxplicit del pròleg: | «... als bons peys e a les bones casses. | Exament te dirà derrera | dels manyars de cuylera» |
| Èxplicit del text: | «... Si vols dar cunils o perdius en penade. — [...] e troçege los cuniyls ho les perdius. Emperò, no·s deu sofregir los caps ni los pits del conil. E quan serà sofregit [...]» |
| Materials complementaris |
| Pròleg de l'autor, traductor o adaptador: | Autor |
| Text del pròleg: | «[S]i vols apareylar bé de menyar, | aysí ho poràs ben trovar, | que ya no y poràs errar. | Primerament, en general | te demostre de carnal | com se pusquen fer los manyars, | que ya sol no y arraràs. | E pense dels sants primerament, | per car és pus cuvinent. | Puxes le Coreme vendrà. | Atresí t'o demostrarà, | con deyes fer les bones salses | als bons peys e a les bones casses. | Exament te dirà derrera | dels manyars de cuylera» (f. 1ra). |
| Observacions sobre el pròleg: | En vers (15 versos de metre irregular). |
| Altres persones relacionades |
| Posseïdor: | Bonfill, Guillem (m. 1384) Gomar (En) (fl. s. XIV ex.) Destorrents (II), Bernat (1394 – 1396) Martí, Salvador (m. 1440) Sánchez-Muñoz, Pero (m. 1483) |
| Sinopsi |
| Sinopsi: | Llibre de receptes de cuina en català elaborat per un anònim, possiblement de Barcelona, en algun moment de mitjan segle XIV, però no més enllà de 1360-1380, datació de la còpia conservada. Es tracta d'una compilació de llibres de cuina preexistents, de forma juxtaposada i no fusionada, que inclou l'Anònim, Llibre de Sent Soví i part dels materials que també apareixen a l'Anònim, Llibre de totes maneres de potatges de menjar, al costat d'altres de procedència ara per ara desconeguda. Conté 279 capítols o receptes (més una d'afegida per una altra mà). |
| Públic/intenció: | Burgesos Clergues Nobles |
| Transmissió |
| Manuscrits: | Fragmentària - Barcelona - BC - Manuscrits - 2112 - ff. 1ra-40ra |
| Atestacions documentals: | - Manresa - ACBG - Fons notarials: Districte de Manresa – Tr. 245, 19-IX-1384 – 19 setembre 1384 – ítem 6
- Desconeguda - Desconeguda – s/n – s. XIV ex. – ítem 36
- Vic - ABEV - Arxiu de la Cúria Fumada – ACF-*** (inventaris anònims ***-***) – 1396 – ítem Junyent § 303
- Barcelona - ACB - Dignitats i oficis: Notaria particular – vol. 515, 16-VI-1440 – 16 maig 1440 – ítem 5-6
- Barcelona - ACB - Dignitats i oficis: Notaria particular – vol. 515, 20-V-1440 – 20 maig 1440 – ítem 3
|
| Observacions: | Es pot reconèixer en diversos inventaris de béns de membres del clergat rural de Manresa (1384) i Girona (1422), de la burgesia de Vic (1396) i de Barcelona (1428, 1440), d'un llibreter de Santa Coloma de Queralt (s. XIV-ex), i potser també en un altre que incorporava béns procedents d'un bisbe de Mallorca (1484) (Cifuentes 2002/2006 i notes posteriors). |
| Bibliografia |
| Edicions: | Scully (2000), Cuoco Napoletano: The Neapolitan ..., pp. 249-253 - fragmentària - Receptes esparses. Anònim (2006), Llibre de Sent Soví, pp. 133-149 - fragmentària - Receptes esparses. Anònim (2014), Llibre d'aparellar menjar - Facsímil i edició crítica Anònim (2015), Llibre d'aparellar menjar |
| Bibliografia: | Borau i Morell (1995), "«D'aparellar de menjar»: un ..."
Cifuentes i Comamala (2006), La ciència en català a l'Edat ..., pp. 295-296
Santanach i Suñol (2010), "El Llibre de Sent Soví, les ..."
Anònim (2014), Llibre d'aparellar menjar
Anònim (2015), Llibre d'aparellar menjar
Santanach i Suñol (2015), "De la cuina al taller de còpia ..."
Riera i Melis (2017), Els cereals i el pa en els ..., pp. 404-405
Vila (2023-06-18), "Aromes de llengua en el Llibre d ..."
Santanach (2023), "«Que bon dictat era e verdader» ..." |