Darrera modificació: 2016-08-03 Bases de dades: Sciència.cat
Banegas López, Ramon Agustí, "Seguretat, qualitat i higiene a la venda de carn a Barcelona durant el segle XIV", Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, 16 (2005), 75-95.
- Resum
- El present estudi analitza el consum de carn a la Barcelona del segle XIV a través de les «ordinacions» municipals. Al llarg del text s'intenta observar la mentalitat amb què s'enfronten els consellers als problemes que generen l'entrada d'animals destinats a carn a la ciutat, el seu escorxament i, finalment, la seva venda. Problemes que vénen donats per diversos factors: d'una banda, per les diferències que s'estableixen, segons la mentalitat dels metges i dels consellers, entre les diferents carns des d'un punt de vista nutritiu i de salut; cosa que genera tota una legislació concreta que intenta separar les diferents carns per categories. D'altra banda, pels perills que certes carns, pel seu origen o per defectes de manipulació o conservació, poden provocar a la salut humana. Es pot concloure que els consellers a través de les «ordinacions» van intentar conciliar el bon abastament càrnic de la ciutat amb la correcta identificació de les carns, i van aconseguir, així, que tothom sabés en tot moment la qualitat o perillositat de la carn que estava comprant.
- Matèries
- Història
Alimentació Veterinària Història de la medicina Medicina - Dietètica i higiene
- URL
- http://www.raco.cat/index.php/ButlletiSCEH/article/ ...
|