Darrera modificació: 2022-07-11 Bases de dades: Sciència.cat, Arnau
Guillem Sánchez, "Arnau de Vilanova i el piment", dins: Plaza i Arqué, Carme (ed.), Arnau de Vilanova, reformador medieval, el vi i la medicina, Montblanc, Associació per Montblanc i la Conca, 2010, pp. 91-103.
- Resum
- El piment, també conegut amb els noms de nèctar, clarea, clareia, brocàs, hipocràs, era una beguda que es prenia a la fi dels àpats amb motiu de grans celebracions. La preparaven els adroguers i els apotecaris amb l'ajut dels especiers. L'historiador Josep Balari i Jubany documenta l'any 1098 la seva presència a la Seu de Barcelona. Amb l'arribada d'espècies procedents d'Orient, la seva fórmula s'enriquí, va passar de ser un vi on s'hi mesclava solament mel i aigua i alguna espècie, bàsicament pebre, o com a màxim pebre i canyella, a fórmules més elaborades de les quals la d'Arnau de Vilanova n'és una mostra. Finalment, evidentment, s'esmenta la importància mèdica que li atribuïa Mestre Arnau [Pseudo-Arnau de Vilanova, Liber de vinis] i es transcriu la seva fórmula.
- Matèries
- Cuina i confiteria
Medicina - Farmacologia Pseudo-Arnau de Vilanova
|