Darrera modificació: 2020-08-04 Bases de dades: Sciència.cat
Roger, fra Francesc, Art de la cuina, edició: Andreu Vidal Mascaró; estudis: Joan Pons Alzina, Andreu Vidal Mascaró [i] Pep Pelfort, Barcelona, Restaurant de les 7 Portes - Barcino (Set Portes: Receptaris històrics de cuina catalana, 7), 2020.
- Resum
- Els llibres de cuina que s'han conservat en català dels segles XVII a començament del XIX són sobretot receptaris conventuals, vinculats a ordes eclesiàstics. Vers els anys 1731-1734, fra Francesc Roger (1706-1764/7) va exercir el càrrec de cuiner al convent de Sant Francesc de Ciutadella. Fruit d'aquesta dedicació és l'Art de la cuina, conservat en un únic manuscrit, destinat a un ús pràctic davant dels fogons. Es tracta del primer llibre de cuina de les Illes de què es té notícia. Malgrat la modèstia del còdex, l'obra té un gran interès gastronòmic, ja que recull les arrels més antigues de la pràctica culinària de Menorca, sobretot la de les classes populars, adaptades a la senzillesa i als costums franciscans. Alhora, no hi són aliens plats d'alguns receptaris impresos en castellà, d'orientació cortesana [Francisco Martínez Motiño, Arte de cocina, Madrid, 1611, que va recollir la influència del Llibre del coc de mestre Robert de Nola, s. XV]. L'Art de la cuina consta de 209 receptes, organitzades en tres grans apartats. El primer, dedicat a plats de carn o elaborats amb carn, recull una secció específica per a preparacions d'ou i es tanca amb una recepta de menjar blanc. Al segon hi ha els plats de peix, salses incloses, amb dues seccions, de les més originals del llibre, per a crustacis i marisc, en aquell moment ben poc valorats, però abundants a les costes menorquines. També hi trobem dues receptes de tortuga. El darrer apartat està compost per plats vegetals, destinats a àpats lleugers i, com els de peix, per a dies de dejuni. [Incorpora els coneixements mèdics i dietètics del galenisme. Té una gran importància lingüística].
- Matèries
- Cuina i confiteria
Església - Ordes religiosos Fonts Català Edició Recepció
- Notes
- Informació de l'editor .
Prèviament editat a Roger (1993), Art de la cuina: llibre de cuina ....
|