Darrera modificació: 2018-04-24 Bases de dades: Sciència.cat
Palau i Baduell, Josep M., El bisbat d'Urgell a l'inici del segle XIV (a través de la visita pastoral de 1312 a 1315), Barcelona, Tesi de la Universitat de Barcelona., 2016, 2 vols.
- Resum
- Aquesta tesi consisteix en la transcripció i l'estudi de la visita arquebisbal al bisbat d'Urgell realitzada entre l'any 1312 i 1315. Aquesta és la part més important del treball, ja que és una font pràcticament inèdita. La transcripció del document té un gran interès per conèixer la vida religiosa d'Urgell a l'inici del segle XIV i, a més, perquè juntament amb una visita a la diòcesi Lleida de l'any 1328, són les dues úniques visites arquebisbals conegudes que es conserven als arxius catalans. L'estudi de la visita és l'altra gran part del treball. S'ha realitzat un succint estudi de les visites pastorals, determinant-ne el seu origen, la seva funció i el seu desenvolupament, alhora que es planteja un estat de la qüestió de l'estudi d'aquesta visita. A continuació s'emmarca la font en el territori en què es donà, de manera que es descriu la diòcesi d'Urgell a inicis del segle XIV. S'inicia amb un breu apunt històric del bisbat, per continuar amb la delimitació de l'àmbit geogràfic del bisbat d'Urgell des d'una òptica eclesiàstica. Seguidament, s'analitza la font transcrita des de diversos punts de vista amb la finalitat de perfilar quina era la vida del clergat i del laïcat urgel·litans a inicis del segle XIV. A continuació es fa un estudi de la visita a través dels punts principals de l'esquema clàssic de les visites baixmedievals: la visitatio rerum, és a dir, la inspecció ocular de l'edifici i els objectes de culte, i la visitatio hominum, això és, l'observació de la conducta del clergat i del laïcat. Per últim cal destacar la cartografia elaborada amb la distribució parroquial de la diòcesi al segle XIV.
- Matèries
- Església
Màgia - Fetilleria Bruixeria
- Notes
- En les visites sovint es pregunta si algú fa malediccions, sacrilegis, sortilegis, visita endevins o és invocador del dimoni.
- URL
- http://www.tdx.cat/handle/10803/390948
|