Darrera modificació: 2020-08-04 Bases de dades: Sciència.cat
Vela i Aulesa, Carles, "«Per ço com gran fretura és de vianda en la nostra host...»: l'avituallament de l'exèrcit de Jaume II en la campanya de Múrcia (1296)", Anales de la Universidad de Alicante: Historia Medieval, 11 (1996 - 1997), 599-632.
- Resum
- Al voltant de la conquesta i annexió del regne de Múrcia es construïren un seguit d'estructures i relacions per tal d'aconseguir que cavallers i peons percebessin la seva ració diària de pa, vi i carn, i que cavalls i altres quadrúpedes rebessin la seva de civada. L'obtenció per mitjans propis de l'aliment jugà un paper important, però el protagonisme se'l va endur el subministrament gestionat pel rei. Aquest darrer, des del moment de decidir la conquesta "manu militari" del regne murcià, començà a crear sistemes i xarxes d'aprovisionament amb tots els mitjans que tenia al seu abast. Creà una «administració» dedicada a aquest aspecte de la campanya, amb compradors, recollidors, repartidors de racions, pagadors..., i muntà una xarxa que havia d'assegurar l'arribada constant de queviures d'arreu dels seus dominis. Tot per tal d'evitar que una manca de viandes influís en el resultat de l'expedició. Però les estructures creades no acabaren de funcionar exactament com ell havia previst, i fins va caldre improvisar algunes solucions urgents, com ara requisar, pagant-los, tots els queviures d'Alacant, Guardamar i Oriola, quan aquests feren falta al front. Tanmateix, tot i aquests apedaçaments d'última hora, en línies generals les previsions reials s'acompliren i també l'objectiu final, l'annexió de Múrcia a la Corona d'Aragó, i aquest fet ens confirma que malgrat alguns errors de càlcul, Jaume II i la seva casa se n'assortiren de planejar l'avituallament de l'exèrcit per a la primera campanya de la guerra amb Castella pel regne de Múrcia.
- Matèries
- Alimentació
Guerra Art militar Documentació
- URL
- http://rua.ua.es/dspace/bitstream/10045/6885/1/HM_1 ...
http://www.academia.edu/7551625/Per_%C3%A7o_com_gra ...
|