Darrera modificació: 2012-02-14 Bases de dades: Sciència.cat
García Marsilla, Juan Vicente, La taula del senyor duc: alimentació, gastronomia i etiqueta a la cort dels ducs reials de Gandia, Gandia, Centre d'Estudis i Investigacions Comarcals Alfons el Vell (Alfons el Vell), 2010, 228 pp.
- Resum
- “La Taula del Senyor Duc” tracta d'escodrinyar com per una finestreta l'interior del palau d'una de les famílies més importants del nostre passat medieval: la dels ducs reials de Gandia, analitzant especialment tot allò relatiu a la seua alimentació i la dels seus seguicis. Des de l'estudi dels servidors encarregats d'assegurar l'abastiment i de servir els banquets, a la valoració dels distints menjars i condiments en la seua dieta, passant per les refinades formes de preparar els aliments o de comportar-se a taula, tot ens ajuda a comprendre aquelles “màquines de consumir” que eren les corts senyorials de la Baixa Edat Mitjana, i demostra la complexitat i la importància d'una època que va marcar els comportaments posteriors de la nostra societat, donant origen a conceptes tan actuals com són “gastronomia”, “moda”, “luxe” o “etiqueta”.
- Matèries
- Alimentació
Cuina i confiteria Història de la cultura
- Notes
- Fitxa de l'editor: http://www.alfonselvell.com/index.php?ceic=5&clasif=2
Recensions:
* Eduard Baile, "Juan Vicente García Marsilla, La taula del senyor duc. Alimentació, gastronomia i etiqueta a la cort dels ducs reials de Gandia", Tirant, 14 (2011), 208-213
|