|  | Publicació de la fitxa: 2016-11-13 Darrera modificació: 2016-11-14
 | 
|  | Bases de dades: | Sciència.cat | 
|  | Descripció | 
|  | Autor: | Lluís Cifuentes | 
|  | Estat: | parcial | 
|  | Identificació | 
|  | Autor: | Baeza, Miguel de (fl. 1592) | 
|  | Títol regularitzat: | Los quatro libros de la arte de la confitería | 
|  | Llengua: | Castellà | 
|  | Data: | expressa - 1592 | 
|  | Lloc: | Toledo | 
|  | Estat de l'obra: | conservada | 
|  | Forma: | prosa | 
|  | Gènere: | Llibre de confiteria | 
|  | Matèries: | Cuina, confiteria i alimentació | 
|  | Contingut | 
|  | Consistència: | completa | 
|  | Íncipit | 
|  | Rúbrica inicial: | [Portada:] «Los quatro libros de la arte de la confitería compuestos por Miguel de Baeza, vezino y natural de la imperial siudad de Toledo. — En el primero de los quales se trata de las especias y calidades del azúcar; en el segundo, de las confituras finas y entrefines, lizas y labradas; en el tercero, de las conservas de azúcar y de miel; y en el quarto, de la pasta blanca y su horden y hotras cosas. — Con privilegio. — Imprezo en Alcallá de Henáraz [sic] en casa de Ivo Gratián, que sea en gloria, anyo del Señor 1592» | 
|  | Íncipit text: | «Libro primero: de las especias del azúcar y de sus calidades. — Capítulo primero, que trata en qué parte se cría el azúcar y quál es lo major. — En las cosas que Dios ha criado para bien provecho de los hombres es una de ellas el azúcar...» | 
|  | Èxplicit | 
|  | Èxplicit del text: | «... cada cara polvoréalla con canela bien molida por ensima. Y ésta es la orden y el fin del libre. — Fin de los quatro libros de confituras, etc.» | 
|  | Sinopsi | 
|  | Sinopsi: | Tractat recopilatori de l'art de la confiteria | 
|  | Públic/intenció: | Confiters i públic interessat en la confecció i consum de confits | 
|  | Públic/intenció: | Confiters | 
|  | Transmissió | 
|  | Manuscrits: | Barcelona - BFAUB - Manuscrits - 62 - ff. 53r-126r | 
|  | Observacions: | Només dos exemplars conservats de l'ed. impresa (BnF i El Escorial) | 
|  | Observacions | 
|  | Primera obra de confiteria elaborada en castellà, impresa a Alcalá de Henares l'any 1592. La còpia manuscrita catalana, de vers 1610, fou efectuada a l'àmbit d'un obrador de droguers; també inclou el privilegi d'impressió (ff. 53v-54v del ms.). |