|  | Publicació de la fitxa: 2023-05-10 Darrera modificació: 2024-03-25
 | 
|  | Bases de dades: | Sciència.cat | 
|  | Descripció | 
|  | Autor: | Lluís Cifuentes | 
|  | Estat: | parcial | 
|  | Identificació | 
|  | Autor: | Anònim | 
|  | Títol regularitzat: | Llibre d'aparellar de menjar | 
|  | Altres títols: | D'aparellar de menjar | 
|  | Llengua: | Català | 
|  | Data: | estimada - s. XIV m. | 
|  | Lloc: | Barcelona? | 
|  | Notes sobre la datació: | La còpia conservada data de vers 1360-1380. | 
|  | Estat de l'obra: | conservada | 
|  | Forma: | prosa vers
 | 
|  | Gènere: | Llibre de cuina | 
|  | Matèries: | Cuina, confiteria i alimentació | 
|  | Contingut | 
|  | Consistència: | fragmentària | 
|  | Especificacions: | La còpia conservada és àpoda. | 
|  | Íncipit | 
|  | Íncipit del pròleg: | «[S]i vols apareylar bé de menyar, | aysí ho poràs ben trovar, | que ya no y poràs errar...» | 
|  | Íncipit text: | «Si vols fer de bon morterol. — Primerament, prin de bona carn de moltó e carnselade cuyta, e capolats-ho bé...» | 
|  | Èxplicit | 
|  | Èxplicit del pròleg: | «... als bons peys e a les bones casses. | Exament te dirà derrera | dels manyars de cuylera» | 
|  | Èxplicit del text: | «... Si vols dar cunils o perdius en penade. — [...] e troçege los cuniyls ho les perdius. Emperò, no·s deu sofregir los caps ni los pits del conil. E quan serà sofregit [...]» | 
|  | Materials complementaris | 
|  | Pròleg de l'autor, traductor o adaptador:
 | Autor | 
|  | Text del pròleg: | «[S]i vols apareylar bé de menyar, | aysí ho poràs ben trovar, | que ya no y poràs errar. | Primerament, en general | te demostre de carnal | com se pusquen fer los manyars, | que ya sol no y arraràs. | E pense dels sants primerament, | per car és pus cuvinent. | Puxes le Coreme vendrà. | Atresí t'o demostrarà, | con deyes fer les bones salses | als bons peys e a les bones casses. | Exament te dirà derrera | dels manyars de cuylera» (f. 1ra). | 
|  | Observacions sobre el pròleg: | En vers (15 versos de metre irregular). | 
|  | Altres persones relacionades | 
|  | Posseïdor: | Bonfill, Guillem (m. 1384) Gomar (En) (fl. s. XIV ex.)
 Destorrents (II), Bernat (1394 – 1396)
 Martí, Salvador (m. 1440)
 Sánchez-Muñoz, Pero (m. 1483)
 | 
|  | Sinopsi | 
|  | Sinopsi: | Llibre de receptes de cuina en català elaborat per un anònim, possiblement de Barcelona, en algun moment de mitjan segle XIV, però no més enllà de 1360-1380, datació de la còpia conservada. Es tracta d'una compilació de llibres de cuina preexistents, de forma juxtaposada i no fusionada, que inclou l'Anònim, Llibre de Sent Soví i part dels materials que també apareixen a l'Anònim, Llibre de totes maneres de potatges de menjar, al costat d'altres de procedència ara per ara desconeguda. Conté 279 capítols o receptes (més una d'afegida per una altra mà). | 
|  | Públic/intenció: | Burgesos Clergues
 Nobles
 | 
|  | Transmissió | 
|  | Manuscrits: | Fragmentària - Barcelona - BC - Manuscrits - 2112 - ff. 1ra-40ra | 
|  | Atestacions documentals: | Manresa - ACBG - Fons notarials: Districte de Manresa – Tr. 245, 19-IX-1384 – 19 setembre 1384 – ítem 6Desconeguda - Desconeguda – s/n – s. XIV ex. – ítem 36Vic - ABEV - Arxiu de la Cúria Fumada – ACF-*** (inventaris anònims ***-***) – 1396 – ítem Junyent § 303Barcelona - ACB - Dignitats i oficis: Notaria particular – vol. 515, 16-VI-1440 – 16 maig 1440 – ítem 5-6Barcelona - ACB - Dignitats i oficis: Notaria particular – vol. 515, 20-V-1440 – 20 maig 1440 – ítem 3
 | 
|  | Observacions: | Es pot reconèixer en diversos inventaris de béns de membres del clergat rural de Manresa (1384) i Girona (1422), de la burgesia de Vic (1396) i de Barcelona (1428, 1440), d'un llibreter de Santa Coloma de Queralt (s. XIV-ex), i potser també en un altre que incorporava béns procedents d'un bisbe de Mallorca (1484) (Cifuentes 2002/2006 i notes posteriors). | 
|  | Bibliografia | 
|  | Edicions: | Scully (2000), Cuoco Napoletano: The Neapolitan ..., pp. 249-253 - fragmentària - Receptes esparses. Anònim (2006), Llibre de Sent Soví, pp. 133-149 - fragmentària - Receptes esparses.
 Anònim (2014), Llibre d'aparellar menjar - Facsímil i edició crítica
 Anònim (2015), Llibre d'aparellar menjar
 | 
|  | Bibliografia: | Borau i Morell (1995), "«D'aparellar de menjar»: un ..." Cifuentes i Comamala (2006), La ciència en català a l'Edat ..., pp. 295-296
 Santanach i Suñol (2010), "El Llibre de Sent Soví, les ..."
 Anònim (2014), Llibre d'aparellar menjar
 Anònim (2015), Llibre d'aparellar menjar
 Santanach i Suñol (2015), "De la cuina al taller de còpia ..."
 Riera i Melis (2017), Els cereals i el pa en els ..., pp. 404-405
 Vila (2023-06-18), "Aromes de llengua en el Llibre d ..."
 Santanach (2023), "«Que bon dictat era e verdader» ..."
 |