Darrera modificació: 2024-12-19 Bases de dades: Sciència.cat
Sebastian Torres, Raimon, "El cereal, aliment del poble romà: fonts llatines", Ítaca, 39-40 (2023 - 2024), 57-79.
- Resum
- El cereal ha estat un aliment fonamental per al desenvolupament del poble romà. Per comprendre millor la importància d'aquest aliment, en aquest arti-cle duem terme una anàlisi exhaustiva de les fonts agronòmiques llatines juntament amb l'obra de Plini1. A més, també complementem aquest estudi amb altres fonts com Plaute, Virgili, Livi, Apici, Gel·li, Macrobi i Isidor de Se-villa, de gran importància per articular la història i l'evolució del cereal a Roma. Aprofundim en les varietats cultivades per al consum humà com eren l'ordi, l'espelta bessona, el blat bojal i la xeixa. Analitzem la producció de cereal que va unida al camp i al cultiu de la terra, per la qual cosa és neces-sari conèixer les tècniques i els cereals que empraven. Dels diferents cereals conreats pel poble romà, examinem l'obtenció de productes alimentaris a través del midó, la sèmola i la farina. A més, estudiem l'elaboració de dife-rents tipologies de coques i pans, que varien segons les farines, el procés de cocció, la finalitat i la procedència. D'aquesta manera aconseguirem apro-par-nos al cereal i a les menges que eren comunes a Roma.
- Matèries
- Agronomia
Alimentació Cuina i confiteria Recepció
- URL
- https://doi.org/10.2436/20.2501.01.119
|