Darrera modificació: 2020-04-30 Bases de dades: Sciència.cat
Santanach, Joan (ed.), Mestre Robert. Llibre del coc, edició: Joan Santanach; adaptació al català modern: Mònica Barrieras; estudis introductoris: Antoni Riera, Joan Santanach [i] Fundació Alícia, Barcelona, Restaurant de les 7 Portes - Barcino (Set Portes: Receptaris històrics de cuina catalana, 4), 2018, 469 pp.
- Resum
- L'any 1520 va aparèixer, a la ciutat de Barcelona, el Llibre del coc, el primer llibre de cuina imprès a la península Ibèrica. Era escrit en català. Fins llavors els receptaris de cuina havien circulat únicament de forma manuscrita. L'obra s'atribueix a mestre Robert, cuiner del rei Ferran de Nàpols. Tot sembla indicar que cal identificar aquest sobirà amb Ferran I, fill natural d'Alfons el Magnànim, que va regnar a Nàpols entre els anys 1458 i 1494. El llibre inclou més de dues-centes receptes, en bona part vinculables als costums i als gustos luxosos de la cort i la noblesa de l'època. Majoritàriament es tracta de plats que formen part d'una aleshores ja llarga tradició culinària medieval catalana, en aquell moment encara ben vigent, representada pel Sent Soví i altres títols, com el Llibre d'aparellar de menjar o el Llibre de totes maneres de potatges. Al mateix temps que es vincula estretament amb la tradició que l'ha precedit, el Llibre del coc dona compte de noves influències i gustos que, de mica en mica, s'anaren imposant durant el segle XVI. En diversos aspectes, és una obra que actua com a frontissa entre l'Edat Mitjana i el Renaixement. No és sorprenent, doncs, que al llarg d'aquest segle l'obra fos repetidament impresa en llengua catalana, i que, traduïda al castellà, també gaudís d'un llarg recorregut. Per facilitar l'accés al text, se n'ofereix la versió medieval acarada amb una adaptació al català modern. Els estudis sobre l'entorn econòmic, històric i culinari que l'acompanyen afavoreixen una millor comprensió de l'època i del mateix receptari. La col·lecció "Set Portes de Receptaris Històrics de Cuina Catalana" proposa un llarg recorregut per l'evolució, les transformacions i les continuïtats de la cuina catalana a través dels seus receptaris més significatius. L'anàlisi d'aquests textos ens dóna una perspectiva de l'evolució de la societat i ens aclareix l'origen d'alguns dels nostres costums culinaris.
Conté:
-- Estudis
* Riera i Melis (2018), "El context històric dels ..." · 17-83
* Santanach i Suñol (2018), "Sobre els orígens, la relació i ..." · 85-127
* Anàlisi culinària: herència renovada i noves incorporacions / Fundació Alícia · 129-159
-- Llibre del coc
* [Edició del text i traducció al català actual en pàgines oposades] · 163-469
- Matèries
- Cuina i confiteria
Edició Fonts Català Impremta
- Notes
- Informació de l'editor
- Conté edicions de
-
- Conté traduccions de
-
|