Darrera modificació: 2018-08-14 Bases de dades: Sciència.cat
Aguiló, Estanislau de K., "Industrias mallorquinas: fábricas de cinabrio y de vidrio (1347)", Boletín de la Sociedad Arqueológica Luliana, 3 (1889 - 1890), 318-320.
- Resum
- Edició de dos documents de 1347: (1) acta de la informació donada pel batlle de la ciutat de Mallorca al governador, arran de la comissió que li havia fet per determinar, amb consell de metges, si l'obrador de cinabri (sulfur de mercuri) de mestre Guillem de Bellmunt era perjudicial per a la salut de persones, plantes i animals, que conclou en sentit afirmatiu, i delegació al batlle per resoldre el cas; (2) acta de la reclamació de Guillem Barceló, mestre vidrier de Barcelona, davant del lloctinent de governador contra l'oposició dels jurats de la ciutat de Mallorca a complir la concessió que el rei li havia fet facultant-lo per construir un forn de vidre a la ciutat.
- Matèries
- Història de la tècnica
Tècniques - Vidre Documentació Sanejament Tècniques - Pintura Tècniques - Tintoreria
- Notes
- El cinabri permetia extreure vermelló, emprat en pintura i tintoreria, que també es fabricava calcinant mercuri (argent viu) i sofre (Gual, Vocabulario, s. v. 'vermelló'). Jaume I concedí permís per fabricar-ne a València l'any 1275 (íbid.). El mercuri tenia usos en orfebreria, alquímia i farmacologia.
- URL
- http://ibdigital.uib.es/greenstone/collect/bsal/ind ...
|