Perpètua, Berenguer (fl. 1344). Xarop per al mareig
| Publicació de la fitxa: 2016-12-10 Darrera modificació: 2016-12-10 |
| Bases de dades: | Sciència.cat |
| Descripció |
| Autor: | Lluís Cifuentes |
| Estat: | parcial |
| Identificació |
| Autor: | Perpètua, Berenguer (fl. 1344) |
| Títol regularitzat: | Xarop per al mareig |
| Altres títols: | «Axerop meravelós a hòmens qui vaya lo cap en gir e els [sia] vigares que los deffàlega terra» |
| Llengua: | Català Llatí |
| Data: | estimada - c. 1344 |
| Lloc: | Barcelona |
| Notes sobre la datació: | A partir de la documentació de l'autor. |
| Estat de l'obra: | conservada |
| Forma: | prosa |
| Gènere: | Recepta mèdica |
| Matèries: | Medicina - Farmacologia Medicina - Dietètica i higiene |
| Contingut |
| Consistència: | completa |
| Conservació: | fragmentària |
| Especificacions: | El testimoni es troba afectat per la humitat, que n'ha esvanit la tinta, i per la pèrdua de fragments de paper. |
| Continguts |
| Text complet (receptes o fragments): | «Axerop meravelós a hòmens qui vaya lo cap en gir e els [sia] vigares que los deffàlega terra, de la qual malautie fon fet per En Berengario Perpètua. — Recipe [...]ariole [...], coriandri re[...], ana [dracmas] .III.; rute, [jusquiami], peonie, yssopii, poli muntani, abcinci, ana dracmas .Iª.; succi fumi tere, libras semis; [semine] rute, peonie, ana dracmas semis; sisseleos, anisi, maratri [...] .IIIIor.; semen [fructorum?], ana dracmas .Iª.; melis, dracmas .III.; zuccari libras semis. Fiat sirupus ad libras .Iª.
Item, purgacio. — Recipe yerapigra Galieni, uncias .III., diagridi, scrupulos [...]. Fiat pillule [...]
Les viandes. — Les que podets menjar: ítem, pols, g[alina], moltó [...] en aygua e en ast, a vegades, [...] e de cireres?, a vegades, [e ous blans] [...] que no sia [cuyt lo dia] [...], cabrits tendres, colomins e [...]. Aqueles de què us devets guardar: ítem, vos guardats de trop menjar e de trop beure e de beure vi ffort e de [menjar gran] dia e de durmir de dies, specialment sobre [matins], e de pendre viandes ans que l'anterior que aurets presa sia digesta en lo ventrel e de totes coses salades, [axí] com és cuycures? cuytes ho crues e de salsses forts e de tota fruyta tendre e de cols e de [c]arabaces e d'espinachs e de tota verdura e de tot legum, e de tota carn de porch e de bou e de tot aucel d'aygua, e de tota carn de dura digestió, axí com lebra e tota altra carn de g[reix] e de tot [...] e de tota cossa ventossa e grasa, e de let e de tota cossa que sia de let, e de tot pex [salat e fresch], e de jaure [ab fembra], aytant com puscats, specialment sobre v[etlar?], e de pa calent, e de pendre de diverses viandes [en un?] menjar». |
| Altres persones relacionades |
| Recopilador: | Castell, Pere (m. c. 1390) |
| Sinopsi |
| Sinopsi: | Recepta d'un xarop, que s'acompanya d'una purga i una dieta, per als qui pateixen de mareig. |
| Públic/intenció: | Metges extrauniversitaris (cirurgians i barbers). |
| Públic/intenció: | Metges pràctics |
| Transmissió |
| Manuscrits: | Igualada - ACAN - Arxiu Parroquial d'Igualada - API-53 - ff. 40v-41r |
|