Darrera modificació: 2024-03-25 Bases de dades: BBAHLM
Santanach, Joan, "«Que bon dictat era e verdader»: constants i divergències en els llibres de cuina medievals en llengua catalana", Scripta, 22 (2023), 272-287.
- Resum
- La tradició catalana dels llibres de cuina medievals està constituïda per quatre llibres de receptes que daten de mitjan segle XIV fins a la fi del segle XV. En ordre cronològic, es tracta del Llibre de Sent Soví, el Llibre d'aparellar de menjar, el Llibre de totes maneres de potatges i el Llibre del coc de Mestre Robert. Aquestes obres comparteixen diversos trets vinculables als seus orígens –van ser escrits per cuiners professionals per a ús d'altres cuiners–, com també a la seva transmissió –la seva finalitat pràctica va condicionar que el contingut dels llibres fos notablement modificat pels usuaris. La naturalesa dinàmica de les receptes contrasta amb les dades que n'ofereixen els exemplars que n'han sobreviscut: n'hi ha tres que són manuscrits obra de copistes professionals, destinats a la biblioteca, no pas a la cuina. El quart només s'ha conservat imprès. L'article explora les característiques d'aquests llibres i en destaca els aspectes compartits més rellevants.
- Matèries
- Cuina i confiteria
Alimentació Manuscrits
- URL
- https://doi.org/10.7203/scripta.22.27830
|