Darrera modificació: 2014-01-09 Bases de dades: Sciència.cat, Arnau
Giralt, Sebastià, "Els melancòlics, de l'excel·lència a la marginalitat", dins: Batlló Ortiz, Josep - Bernat López, Pasqual - Puig Aguilar, Roser (eds.), Actes de la VII Trobada d'Història de la Ciència i de la Tècnica (Barcelona, 14, 15, 16 i 17 de novembre de 2002), Barcelona, Societat Catalana d'Història de la Ciència i de la Tècnica, filial de l'Institut d'Estudis Catalans, 2003, pp. 617-623.
- Resum
- Arnau de Vilanova acaba la seva De reprobacione nigromantice ficcionis amb la conclusió que els practicants de la màgia negra cauen en l'error intel·lectual de creure's capaços de dominar els dimonis a causa de trobar-se malalts de malenconia. No és un cas aïllat sinó que en l'edat mitjana la consideració de melancòlic sovint serveix per desautoritzar certes opinions poc ortodoxes i per marginalitzar els qui les sostenien. Aquesta comunicació pretén revisar com s'arriba a una tal visió negativa de la malenconia des de l'antiguitat, en què la melancolia, per contra, havia estat considerada signe d'un talent excepcional.
Melancholics, from excellence to marginality
Arnau de Vilanova ends De reprobacione nigromantice ficcionis with the conclusion that practitioners of black magic fall in the intellectual error of believing themselves able to dominate demons because they suffer the illness of melancholy. It is an example of the way in which in the Middle Ages the consideration of melancholic was often used to disqualify heterodox opinions and to marginalize those who held them. This paper reviews the evolution of the idea of melancholy from Greek antiquity, in which melancholy had been regarded as sign of an exceptional talent, until its medieval negative conception.
- Matèries
- Història de la medicina
Vilanova, Arnau de Medicina - Psicologia i psiquiatria
- URL
- http://books.google.com/books?id=S8yjiov7j-UC&lpg=P ...
|