Darrera modificació: 2021-12-10 Bases de dades: Sciència.cat
Aragonès, Enric, "Metrologia històrica de la sal de Cardona (segles XI-XVIII)", Actes d'Història de la Ciència i de la Tècnica, 12-13 (2019), 85-124.
- Resum
- Prèvia determinació de la densitat aparent del producte del salí, s'expliquen els canvis esdevinguts en les unitats de mesura. A mitjan segle XII, el pas de les diverses somades (càrregues d'animal de bast) a la carga (càrrega de mula de tres quintars de pes), així com la substitució d'un sester antic (mesura de gra de 24,4 l) per un de nou que en quadruplicava la capacitat. Ja en l'edat moderna, es documenta l'evolució de l'aimina de sal (concessió senyorial i unitat exclusiva del salí) des dels 2,5 quintars inicials fins als 6 del segle XVII. Finalment, s'ha estudiat l'evolució dels preus de la sal entre els segles XIV i XVIII, cosa que ha permès afegir noves dades a la història econòmica del salí.
- Matèries
- Història - Economia
Història de la tècnica
- URL
- http://revistes.iec.cat/index.php/AHCT/article/view ...
|