TDX publica la tesi de Lluís Cifuentes sobre la medicina i la guerra a l'època medieval

Image

TDX ha posat a disposició dels investigadors la tesi doctoral de Lluís Cifuentes (UAB, 1993), fins ara només disponible en antigues microfitxes, a l'adreça http://hdl.handle.net/10803/671571. La tesi té per títol Medicina i guerra a l'Europa baix-medieval: la sanitat i la participació dels seus professionals en les expedicions militars de la Corona d'Aragó, 1309-1355, i va ser dirigida pel desaparegut Luis Garcia Ballester. Es tracta d'un estudi sobre la posada en marxa d'un nou sistema sanitari a l'Europa medieval, que amb el temps esdevindria l'actual, a partir de l'observatori de la guerra i les implicacions que tenia. Aquell sistema sanitari era basat en el model de medicina i de metge universitaris, que poc a poc va anar incorporant els metges i altres sanitaris que exercien sense formació universitària (cirurgians, barbers, metgesses, apotecaris i, per als animals, els menescals i els falconers, cristians, jueus i musulmans).

La posada en marxa dels nostres nous recursos digitals MedCat i FalconAr ha impulsat la feinada que ha estat la conversió dels antics arxius en WordPerfect per portar-los al segle XXI (perquè siguem conscients del gran salt tecnològic que hem viscut: aquesta tesi es va fer amb ordinadors que eren només màquines d'escriure, amb pantalla negra i lletra verda i després blanca, no existia ni internet ni el correu electrònic, ni el PDF, i tot just es van difrondre els ordinadors portàtils, sobre els quals l'autor recorda, havent-ne comprat un a Anglaterra, i sent dels primers a entrar a la Biblioteca de Catalunya amb un d'aquests artilugis, les mirades de sorpresa i les preguntes sobre si "això anava bé" dels que s'atrevien a preguntar...).

La tesi era d'aquelles interminables que es feien abans (gairebé 1000 pàgines). L'anàlisi parteix d'un despullament dels arxius de Barcelona sobre els aspectes sanitaris de l'expedició de Jaume II contra Almeria (1309-10), de la conquesta de Sardenya de l'infant Alfons [el Benigne] (1323-24), de la guerra dita de "reintegració" del regne de Mallorca (1343-1349) i de l'expedició de Pere III el Cerimoniós a Sardenya (1354-55). El tercer volum conté un extens apèndix documental. Tota la documentació citada i editada en aquesta tesi s'està incorporant a la base de dades MedCat.

La major part de la tesi és inèdita. Únicament se'n van publicar dos extrets, corresponents a un resum de l'estudi de l'expedició a Sardenya de Pere III el Cerimoniós, al volum 9 de l'ATCA, i l'estudi de la campanya d'Almeria de Jaume II, revisat amb Michael R. McVaugh, com a introducció a l'edició del Regimen Almarie d'Arnau de Vilanova (AVOMO, X.2).