Noves incorporacions al grup Sciència.cat

Image
María Luz López Terrada i Gabriel Ensenyat Pujol

Durant aquest any 2023, s’han incorporat al grup de recerca Sciència.cat dos nous investigadors, com a membres de l’equip de recerca del projecte finançat que actualment el sustenta. Es tracta de María Luz López Terrada (Ingenio-CSIC, València) i Gabriel Ensenyat Pujol (Universitat de les Illes Balears, Palma).

María Luz López Terrada té una llarga trajectòria investigadora centrada, entre altres aspectes, en la botànica de procedència americana, la història de la diversitat en la gestió de la salut —l’anomenat “pluralisme” assistencial—, des de la medicina universitària fins al curanderisme, el control de les professions sanitàries i el protomedicat en l'època Moderna, o l'estudi de la medicina a través del teatre del "Siglo de Oro" castellà. La seva incorporació dona força a l’ampliació de la recerca del grup cap a l’Edat Moderna, tenint en compte la llarga continuïtat del galenisme i del sistema mèdic nascut al segle XIII que s’hi va fonamentar. El seu banc de dades, producte d’una extensa recerca documental, s’incorporarà progressivament a MedCat.

Gabriel Ensenyat és un acreditat investigador mallorquí que ha centrat la seva recerca en la història política i social de l’antic regne de Mallorca i en la del lul·lisme a les Illes Balears, fonamentades igualment en una extensa recerca documental als arxius històrics. La seva incorporació reforça la presència mallorquina en els estudis i els recursos del grup, ben en particular en una línia de treball sobre l'esclavitud i la medicina que ha desenvolupat amb Carmel Ferragud. La documentació d’interès per als temes de recerca del grup s’anirà introduint també a MedCat.

D’altra banda, s’ha incorporat a l’equip de treball del projecte de recerca Ramon Sarobe Huesca (Universitat Autònoma de Barcelona), historiador que ha treballat en l'elaboració de diversos diplomataris, però que s'incorpora per a l’estudi de la pràctica de la falconeria a l’Edat Mitjana, i que aportarà a MedCat l’extens fons documental que ha reunit, centrat en la Corona d’Aragó dels segles XIII i XIV.

Ignacio Nebot Segarra i Andrea Martí Serrano són investigadors contractats del Programa Investigo2022 de la Generalitat Valenciana per a treballar a la base de dades MedCat, en la qual introdueixen la documentació de recerca de Luis Garcia Ballester i Michael McVaugh. El primer ha iniciat una tesi doctoral sobre el pluralisme mèdic a través de la literatura catalana medieval, dirigida per Carmel Ferragud, i per tant s’incorpora a l’equip de doctorands del projecte.

Finalment, Gemma Escribà Bonastre ha obtingut un nou contracte extern i continuarà col·laborant amb el projecte i el grup de recerca, als quals està aportant la seva experiència com a documentalista, centrada sobretot en la història dels jueus catalanoaragonesos. Actualment, introdueix a MedCat el diccionari biogràfic de metges jueus d’Antoni Cardoner i Josep Danon, i tot seguit farà el mateix amb el fons documental mallorquí d’Antoni Contreras Mas.