Dossier monogràfic 'Lèxic i edició de textos catalans antics de medicina, ciència i tècnica'
La revista digital Magnificat: Cultura i Literatura Medievals publica en accés obert, al seu volum 4 de l'any 2017, el dossier monogràfic Lèxic i edició de textos catalans antics de medicina, ciència i tècnica, coordinat per Lluís Cifuentes.
Les aportacions que integren aquest dossier, efectuades tant per membres de SCIÈNCIA.CAT com per altres investigadors, fan referència a alguns dels problemes, enfocaments i mètodes actuals a l’hora d’estudiar i editar les obres de medicina, ciència i tècnica escrites en o traduïdes a la llengua vulgar durant els períodes medieval i modern. Aquestes obres són fruit del procés de vernacularització del saber esdevingut a l'Occident europeu des del segle XIII, en el qual l’esforç per fixar i difondre el lèxic especialitzat ocupa un lloc privilegiat, i el lèxic tècnic constitueix en si mateix un excel·lent indici de la influència sociocultural que aquell procés va tenir. La universitat medieval va fomentar la creació de recursos lexicogràfics que els traductors van poder emprar i la impremta els va fer encara més presents. L'anàlisi del lèxic pot ser un indici per identificar les eines emprades pels traductors, pot ajudar a datar i localitzar les traduccions i els seus testimonis, i pot descobrir terminologia espúria que s'ha esmunyit als diccionaris històrics a causa d'errors editorials.
Contingut:
- Lluís Cifuentes / Presentació: Lèxic i edició de textos catalans antics de medicina, ciència i tècnica
- Antònia Carré / Errors d’edició: dels manuscrits als diccionaris. Exemples de textos mèdics medievals (Hipòcrates, Arnau de Vilanova, Bernat de Gordon, misser Joan)
- Raimon Sebastian / El lèxic tècnic a la traducció catalana de l’Opus agriculturae de Pal·ladi: una aproximació als llibres de 'grammàtica' i 'medicina'
- Pere Montalat / L’aportació del Gazophylacium catalano-latinum, de Joan Lacavalleria, a la terminologia catalana
- Lluís Gimeno Betí / El Llibre de menescalia de la Societat Castellonenca de Cultura
Altres aportacions de SCIÈNCIA.CAT sobre lèxic: